سینما، ادبیات، مطالعات فرهنگی و ...
واکنش فریبرز عربنیا به اظهارات تازه درباره خودش و فیلم سینمایی چمران: اگر حرفی دارند در خدمتم؛ بسمالله...
حضور کارنابلدان باعث ضررهای هنگفت مالی، چرخههای تولید معیوب و مخدوش و تیره شدن روابط بین اهالی سینما میشود
فریبرز عربنیا در واکنش به برخی اظهارات اخیر درباره خودش و فیلم سینمایی چمران، طرف مقابل را دعوت کرد که در حضور مردم و در راستای روشن کردن اذهان عمومی با یکدیگر سخن بگویند. بازیگر نقش شهید چمران در فیلم جدید ابراهیم حاتمیکیا در واکنش به برخی اظهارات نماینده بنیاد سینمایی فارابی در پروژه «چ» درباره خودش گفت:
همانگونه که پیش از این هم عنوان کردم، بنا نداشتم به این جنجالها وارد شوم و به حرمت همان شخصیت فرزانه قصد دامن زدن به این حاشیهها را نداشتم. اما بهنظر میرسد رفتار آقایان بهشدت با عملشان متناقض است و گویا پشت اسم یا اعتباراشخاصی نظیر چمران پنهان شدند که این دردی را دوا نمیکند. به همین خاطر من دوباره و با قاطعیت اعلام میکنم که اگر حقیقت یا شهامتی در چنته دارید، بیایید و در برنامه زنده تلویزیونی به قصد شفافیت اذهان و ان شاءالله به قصد خیر و منفعت سینما، مناظره کنیم.
عربنیا ادامه داد: هرکدام از این دو راه را که انتخاب کنید، نافی این امر نیست که از تمام قدرت و اعتبار بنیاد فارابی و خبرگزاریهای مورد علاقهتان بیش از دو هفته است که استفاده میکنید و با تمام توان مشغول به نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی علیه بنده و خدشهدار کردن اعتبار اینجانب هستید. آیا بهتر نیست این روش مذموم را باب نکنید که طبق آن قراردادهای عوامل فیلم را که تا به حال و طبق عرف و قاعده بین تهیهکننده و آنان محرمانه تلقی میشده، با دخل و تصرف و جا به جا کردن حقایق بر روی سایتها و خروجی خبرگزاریها منتشر میکنید و باعث تشویش اذهان علاقه مندان سینما میشوید.
بازیگر نقش شهید چمران افزود: این اقدامات به نفع سینما نیست و ضربهای مهلک به ساختار و روابط آدمهای این صنف میزند. آیا این امر باعث ضربه زدن به مقبولیت سینما و رونق آن نمیگردد؟ آیا این روشی مردانه و براساس قواعد پهلوانی است که از تمام توان رسانهای خود و بنیاد معظم فارابی علیه یک نفر و به قصد مخدوش کردن شخصیت اجتماعیاش سوء استفاده کنید؟ لااقل برای من یک نفر جای اما و اگرهای فراوان بهوجود میآید که چه شده است که آقایان لشگریپور و قائم مقامی که در طول فیلمبرداری و بعد از جا به جا شدن تهیه کننده محترم (به دلایل ناگفتنی) میبایست به نفع پروژه اتحاد رفتاری و گفتاری داشته باشند، عملا چنین نکردند و همین امر یا بحران هایی را ایجاد میکرده یا مشکلات پیش آمده را حادتر مینموده است. واقعا چه شده است که در حال حاضر با تمام قوا و صددرصد همدلانه و برنامهریزی شده عمل می کنند؟!
وی تاکید کرد: آقایان چه شده است که از قول کسانی اظهارات یا جملاتی را نقل میکنید که در درستی یا نادرستی آنها جای شک فراوان هست؟ چرا گفته های آنها را به خودشان وانمی گذارید؟
عربنیا با بیان اینکه فقط به شخص رییس بنیاد سینمایی فارابی درباره مفاد قراردادش پاسخگو است، گفت: من چون مقام دیگر آقایان را در این نقل قولها معتبر و صالح نمیدانم، این گفتهها را بی پایه تلقی میکنم؛ مگر آنکه از جانب خودشان اظهار شود؛ از راننده گروه و فیلمبردار پشت صحنه تا اصلی ترین عوامل تولید فیلم که قصد مطرح کردن موضوعی علیه بنده دارند. حتی در مورد بنیاد سینمایی فارابی که خود را نماینده آن معرفی کردهاند هم حرفی ندارم؛ مگر با شخص مدیرعامل بنیاد؛ به جز ذکر یک مطلب: اگر بناست حقایق عنوان شود، بگذارید یک بار در حضور مردم و به قصد روشن کردن اذهان آنان با مقامهایی که واقعا زیربط و قانوناً مسئول هستند، انجام شود. در آنجا مشخص خواهد شد مواردی را که ظاهرا سنگ آنان را به سینه میزنید، ازجمله بیتالمال، تقدس نام افرادی چون شهید چمران، رعایت اصول حرفهای، برزخهای مالی و بحرانهای تولید سینما توسط چه کسانی لگدمال یا ایجاد شدهاند؟
وی ادامه داد: در آنجا شاید مشخص شود که از بیماریهای بهشدت مهلک سینما آیا یکی این نیست که حضور کارنابلدان باعث ضررهای هنگفت مالی، چرخههای تولید معیوب و مخدوش و تیره شدن روابط بین اهالی سینما میشود. شما چندین بار همچون کسی که بهشدت نگران و دلسوز عوامل همکار من در پروژه شهید چمران بودهاند سخن به زبان راندید. فقط یک سوال از میان دهها سوال بی جواب باقی میماند؛ شما کجا بودید وقتی آقای بابک حمیدیان به دلیل نبودن حتی یک بخاری برقی در سرمای زیر صفردرجه به جای تعویض لباس در یک چادر چند ده متری که واژه یخبندان برای آن مناسبتر است تا اتاق تعویض لباس، لباس خود را در فضای آزاد، زیر باران و در کنار بشکه آتش عوض میکرد، این همان سینمای فاخر است که شما و نحله فکری شما دنبال آن است؟
به این شیوه اعتراض دارم و اعتراضم بسیار جدی است
عرب نیا در ادامه با اعتراض به وضعیت موجود خطاب به نماینده بنیاد سینمایی فارابی در این پروژه اظهار کرد: جناب لشگریپور شما و امثال شما میتوانید در طول یک پروژه هراز چند روز یکبار برای چند ساعت سر صحنه تشریف بیاورید و همچون یک توریست و بازدیدکننده در جای گرم بنشینید و دور از جان همه بازیگران و عوامل فیلم بنده را همچون در یک سیرک و در میان خاک و دود به تماشا بنشینید و میتوانید در تمام دفعات حضورتان بر سر صحنه فیلمبرداری صحبتهایی صد در صد متناقض با حرفهای فعلیتان به بنده بگویید و وانمود کنید که فیلمبرداری بهخاطر عربنیا متوقف شده، درحالیکه خود میدانید در طول پنج ماه، عربنیا شما را راکورددار نکرده بوده است و بار آخر خود اذن خروج به او دادید.
وی افزود: شما میتوانید بیشتر و بدتر از اینها از تمام قدرتهای رسانهای و اداری خود و همکارانتان استفاده کنید تا سینما و چرخه تولیدی شکل بگیرد که در آن بازیگران و عوامل فیلم همچون ابزار مورد استفاده قرار گیرند و در مقابل هرگونه بیقانونی حق کوچکترین اعتراضی نداشته باشند و در بهترین شکل مطلوبتان تبدیل به انسانهایی شوند عافیت طلب و صددرصد مطیع و رام، اما و هزاربار اما من با صدای بلند میگویم که به شما و به این شیوه اعتراض دارم و اعتراضم بسیار جدی است.
اگر حرف یا سخنی دارند، من در خدمتم بسمالله....
این بازیگر سینما و تلویزیون در پایان خاطرنشان کرد: تنها راه میان من و امثال شما برای پروژه های آینده این است که به سراغ من و تک و توک امثال من نیایید تا بعد مجبور به این جور بازیها نشوید؛ چراکه من براساس اصول حرفهای که به ان اعتقاد دارم و طبق قوانین جاری مملکت بازیگر هستم و شما یا هر تهیهکننده دیگری به هنگام مراجعه به من و امثال من، لابد برای خرید کالای من که همان خدمات هنری است، آن چیزی که در قراردادها مینویسیم و مینویسند، می آیید و مخیرید که قرارداد را با لوازم و شرایط مشروع و قانونی من و امثال من بپذیرید یا نه؛ اما اگر پذیرفتید، دیگر سعی در مرعوب و مخدوش کردن امثال من ننمایید. این آخرین جمله حرفهای من خطاب به شما بود نه کسانی که از آنها نقل قول کردید. آنها اگر حرف یا سخنی دارند، من در خدمتم بسم الله...-ایسنا
جنجال بر سر فیلم "من همسرش هستم"
جنجال در در 2 شماره
1)بیانیه انصار حزبالله درباره فیلم جیرانی
مردم متدین با اقتدا به امام شهیدشان راساً وارد عمل شده و با عمل به ترتیبات بند"م"وصیتنامه امام خمینی(ره) اعتراض خود را در عرصه عمل و با تحصن در مقابل ساختمان وزارت ارشاد ادامه خواهند داد.
در پیاعلام اکران فیلمی به کارگردانی جیرانی انصارحزبالله بیانیهای به شرح ذیل صادر کرد.
امام حسین علیهالسلام: خداوند از آن رو امر به معروف و نهی از منکر را نخستین فریضه قرار داده، چون که میدانست هنگامی که این فریضه اداء گردد بقیه فرایض اعم از آسان و دشوار به پا داشته میشود. (النهایه- ج3- ص42)
19 مهرماه سال جاری انصار حزبالله ایران از سوی هزارن عضو خود در سراسر کشور، با استناد به ماده 639 قانون مجازات اسلامی از جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد اسلامی به عنوان مسئول ارائه مجوز به 4 فیلم "برف روی کاجها"، "پل چوبی"، "من مادر هستم" و"من همسرش هستم" و نمایش عمومی آن در سینماهای کشور به دادستان تهران شکایت نمود و در مقابل سازمان سینمایی نیز در یک عقب نشینی آشکار توقف نمایش عمومی آن را اعلام کرد.
اما با گذشت یک ماه از اعلام وصول شکایت امت حزبالله هنوز هیچ نشانهای از رسیدگی به این شکایت مشاهده نمیگردد. این درحالی است که سازمان سینمایی، این تعلل قوه قضائیه در رسیدگی به اتهامات رئیس سازمان سینمایی را حمل بر مسامحه در شرایط کنونی کشور نموده و با فرصتطلبی در هنگامه فرارسیدن ایام عزای سالار شهیدان، رسما آغاز نمایش عمومی کثیفترین فیلم ساخته شده در حلقه مجموعه فیلمهای موجود با موضوع خیانت را از هشتم آذرماه سال جاری اعلام نموده است، تا از مماشات قوه قضائیه و مصروف شدن توان متدینین در مراسم عزاداری امام حسین علیهالسلام حداکثر بهرهبرداری را کرده و با نمایش عمومی فحشا به عادیسازی زنا پرداخته و بخش اعظمی از جامعه را مبتلا به این فحشا نشان دهد تا درد جامعه روشنفکرنمای سازنده چنین آثار مستهجنی به ناحق به کل امت شهیدپرور ایران تعمیم داده شود.
امروز سازمان اجرایی انصار حزبالله به نمایندگی از هزاران عضو خود ضمن اقامه اعتراض به قوه قضائیه به دلیل فراهم آوردن فرصت برای هتاکان به دین و شریعت و به سخره گیرندگان نظام و انقلاب و خون شهدا، اعلام میدارد: امت همیشه در صحنه حزبالله در برابر عملکرد شنیع سازمان سینمایی هشیار است و بدینوسیله هشدار میدهد که این سازمان موظف به پیروی از احکام اسلام و رای علمای دین بوده و دراین راستا تا پایان وقت اداری روز سهشنبه 7 آذر مهلت دارد حکم لغو مجوز نمایش عمومی فیلم کثیف "من مادرهستم" را اعلام نماید؛ در غیر این صورت مردم متدین با اقتدا به امام شهیدشان راسا وارد عمل گردیده و با عمل به ترتیبات بند"م"وصیتنامه امام خمینی(ره) اعتراض خود را در عرصه عمل و با تحصن در مقابل ساختمان وزارت ارشاد ادامه خواهند داد. بدیهی است توقف اجرای ترتییات بند "م" موکول به تمکین مسئولین بیمسئولیت در برابر مطالبه برحق مردم خواهد بود.-فارس
2) توضیح سازندگان «من مادر هستم» درباره این فیلم
سازندگان فیلم سینمایی «من مادر هستم» در نامهای درباره این فیلم توضیحاتی دادند.
کارگردان و تهیهکننده فیلم سینمایی «من مادر هستم» در نامهای که برای خبرگزاریها ارسال کرده است، این فیلم را یک فیلم اجتماعی دانسته است.
متن کامل نامه به شرح ذیل است:
فیلم «من مادرهستم» نه درباره خیانت است ، نه درباره زنا و نه نمایش فحشاست . فیلم «من مادرهستم» یک فیلم اخلاقی است که یک نوع سبک زندگی را به چالش می کشد. بنابراین از عده ای که ندیده تحت تاثیر تحریکات پشت پرده، جوسازی ناجوانمردانه ای را علیه فیلم شروع کردند و قضاوتشان را قضاوتی اسلامی تلقی کردند دعوت می کنیم که از فردا به تماشای فیلم بنشینند و بعد از دیدن فیلم نظر بدهند.
سازندگان فیلم «من مادر هستم» معتقدند که شرایط اکران به دلیل تصمیم نادرست یک نهاد دولتی در معرض بحران قرار گرفته است و کسانی که به بقای سینما و حیاتش در این شرایط اعتقاد دارند باید جلوی این تصمیم نادرست بایستند.
سکوت برخی از روشنفکران مسلمان داخل سینما در این رابطه توجیهپذیر نیست. ما نمیخواهیم با کسانی که این سکوت را در پیوند منافع آنها با بخشی از قدرت تحلیل میکنند، همصدا شویم ، ما هنوز آنها را دوستان سینمای ایران میدانیم . امیدواریم آنها بعدها در مقابل تاریخ دلیلی برای این سکوت خود داشته باشند.
ما به دلیل همین جوسازی ناجوانمردانه نمایشمان در سینماهای محدودی صورت میگیرد ، بنابراین از همه مردم عزیز که به ادامه حیات سینمای اجتماعی معتقدند دعوت میکنیم در همین سینماها به تماشای فیلم بنشینند.-فارس
فریدون جیرانی (کارگردان)
سیدغلامرضا موسوی(تهیه کننده)
واکنش تهیه کننده: از دیدن این تصاویر شوکه و ناراحت شدم